Willem van Oranje  1533 – 1584

 

القصة في العربي هنا

 

Willem van Oranje is een belangrijk persoon in de Nederlandse geschiedenis. Hij heeft gezorgd dat Nederland een zelfstandig land werd. Een land met een eigen regering, een eigen vlag en een volkslied. Het volkslied van Nederland gaat over  hem. Het Nederlandse volkslied heet daarom “Het Wilhelmus”.

Het is 1533. Willem van Oranje wordt in Duitsland geboren. De koning van Spanje is de baas in een groot deel van Europa. Hij is ook de baas in de lage landen. Willem van Oranje werkt voor de koning van Spanje. Hij is een soort ambtenaar.

Het is 1566. Mensen in Nederland zijn ontevreden. Ze zijn boos omdat ze weinig geld hebben. Ze zijn boos omdat ze weinig eten hebben. Het volk komt in opstand. Veel mensen in Nederland kiezen een ander geloof. Zij worden protestants. Nederlanders protesteren daarmee tegen de kerk en tegen Spanje.

Mensen gaan de kerken in. Ze slaan de beelden in de kerken stuk. 

De koning van Spanje is katholiek. De katholieke koning van Spanje wil dat iedereen katholiek blijft. Hij is boos. Hij straft de mensen die protestant worden. Hij stuurt Alva om de Nederlanders te straffen. Willem van Oranje is het niet eens met de koning van Spanje. Hij kiest partij voor de Nederlanders. Hij vindt de koning van Spanje te streng. Hij wil dat katholieken en protestanten elkaar respecteren.

Na de beeldenstorm vlucht Willem van Oranje naar Duitsland. Willem van Oranje is tegen  Alva. Hij wil Alva verdrijven uit Nederland. Hij koopt kanonnen en zoekt soldaten. Hij organiseert een leger.

In 1568 is het eerste gevecht tussen de legers van Willem van Oranje en Spanje. Het is het begin van een oorlog tussen Nederland en Spanje. Willem van Oranje is de leider van de opstand tegen Spanje.

Het is 1584. Spanje wil Willem van Oranje laten doden.

Willem van Oranje woont in de stad Delft. Balthasar Gerards wacht op Willem van Oranje. Hij heeft een pistool. Willem van Oranje loopt de trap af. Balthasar Gerards schiet op Willem van Oranje. Willem van Oranje is dood. Hij wordt  in Delft begraven. Na 80 jaar in 1648 tekenen Nederland en Spanje de vrede. De koning van Spanje is niet meer de baas in Nederland. Nederland is een onafhankelijk land.

delftkl

التعليقات

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *